Industrija u vrijeme Corone – Dženan Džafić, Krupa Kabine, Bosanska Krupa

Svojim odgovorima doprinos u kampanji „Izađimo jači“ dao je i direktor kompanije “Krupa Kabine” iz Bosanske Krupe, Dženan Džafić. Cilj same kampanje je predstavljanje odgovora i razmišljanja poduzetnika, menadžera i svih relevantnih stručnjaka na temu krize u vrijeme pandemije Corona virusa. Odgovora koji bi svim pojedincima i društvu u cjelini mogli biti od koristi prilikom formiranja vlastitih odgovora i odluka.


1. Kakva je trenutna zdravstvena i operativna situacija u Vašoj kompaniji? Da li i pod kojim okolnostima radite?

U mojoj kompaniji do sada, Bogu hvala, nemamo registrovanih slučajeva zaraze. Imali smo dva uposlenika koji su bili pod mjerama samoizolacije koje su završene bez posljedica. Nažalost bili smo prinuđeni privremeno obustaviti naše poslovanje zbog nemogućnosti nabavke repromaterijala i izvoza gotovih proizvoda. Za vrijeme dok smo poslovali imali smo mjere zaštite uposlenika (zaštitne maske), mjerenje temperature na ulazu u kompaniju i redovna dezinfekcija prostora.

2. Koji efekti Corona krize će Vašoj kompaniji po Vašem mišljenju stvoriti najviše problema?

Sjedište moje kompanije (vlasnika) je sjeverna Italija. Također većinu repromaterijala nabavljamo na tom prostoru. Vlada Italije je zaustavila sve privredne aktivnosti za područje cijele države i shodno tome nismo u mogućnosti niti da dođemo do odgovarajućeg repromaterijala niti da isporučimo gotove proizvode. Dodatni, veliki problem je trenutna regulativa u području transporta. Da bi natovareno vozilo iz BiH došlo do Italije neophodno je da preko prijelaza Gradiška ulazi u Hrvatsku. Trenutno su ogromne gužve i nerijetko kamioni čekaju po 36 ili 48 sati na ulaz. Prijevoznici masovno odustaju od tih ruta a i oni koji pristaju na te otežane uvjete traže višestruko povećanje cijena prijevoza.

3. Kakav je Vaš plan po pitanju upravljanja uposlenicima?

Od ponedjeljka 30.03. privremeno obustavljamo proizvodnju na par sedmica (dužina prekida poslovanja će biti usklađena sa situacijom), trenutno situaciju vodimo kao vanredni godišnji odmor (uposlenici koriste preostali godišnji iz 2019-te i godišnji iz 2020-te). Ako se situacija produži preći ćemo na sistem minimalnih plata linearno za cijelu kompaniju. Broj ukupno zaposlenih ćemo regulisati prema količini posla koji ćemo imati nakon krize. 

 4. Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme u Vašoj grani industrije ili kompaniji općenito?

Već pokušavamo sa glavnim kupcima doći do informacija o promjenama u narudžbama. Već je evidentno da u našoj grani metalne industrije (kabine za privredna vozila) slijedi pad od 20 do 30%. Nažalost to će se odraziti i na naše poslovanje. Također ćemo na osnovu novih podataka morati revidirati i naše razvojne planove koji su u ovoj godini uključivali proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih 40 radnika.

5. Koju poruku biste poslali BH i regionalnoj ekonomskoj javnosti?

Frapiran sam izjavom iz vlade da ćemo se baviti ekonomijom i problemima u njoj onda kada prođe kriza. Mi privrednici imamo problem sada. Da ne bi došlo do masovnog otpuštanja radnika i gašenja određenih poslova potrebna je hitna reakcija vlade i bankarskog sektora. Bankama mora biti nametnut moratorij na kredite u trajanju od 3 mjeseca. Vlada mora donijeti mjere sa kojima će privremeno regulisati plaćanje obaveza državi i stimulisati kompanije da ne otpuštaju radnike.

 6. Želite li dodatno nešto poručiti?

Poručio bih kolegama privrednicima da je sada vrijeme da radimo zajedno. Potrebno je kroz naša strukovna udruženja izvršiti snažan pritisak na sve nivoe vlasti u cilju iznalaženja rješenja za pomoć privredi. Također potrebno je putem medija informisati naše društvo s kojim problemima se susrećemo.

Ažurirane informacije na ovu temu možete da pratite u našem uvodnom tekstu u okviru kampanje “IZAĐIMO JAČI” na linku.