Industrija u vrijeme Corone – Haris Rahman, predsjednik Uprave Prevent Grupacije

Svojim odgovorima doprinos u kampanji „Izađimo jači“ dao je predsjednik Uprave Prevent Grupacije, Haris Rahman. Cilj same kampanje je predstavljanje odgovora i razmišljanja poduzetnika, menadžera i svih relevantnih stručnjaka na temu krize u vrijeme pandemije Corona virusa. Odgovora koji bi svim pojedincima i društvu u cjelini mogli biti od koristi prilikom formiranja vlastitih odgovora i odluka.


1. Kakva je trenutna zdravstvena i operativna situacija u Vašoj kompaniji? Da li i pod kojim okolnostima radite?

Naš primarni cilj je sačuvati zdravlje zaposlenika za što smo preduzeli sve preventivne mjere, obezbijedili zaštitnu opremu za sve zaposlenike, dezinfekciona sredstva za ruke i obuću, te se redovno vrši dezinfekcija proizvodnih pogona između dvije smjene, kako je organizovana proizvodnja zbog poštovanja epidemioloških mjera. Dodatno, svi zaposlenici koji su na bilo koji način imali kontakt sa rizičnim skupinama su u samoizolaciji i strogo pratimo takve situacije.

2. Koji efekti Corona krize će Vašoj kompaniji po Vašem mišljenju stvoriti najviše problema?

Na određenim lokacijama, usljed trenutnog otkazivanja narudžbi, privremeno je zaustavljena ili smanjena proizvodnja, a zaposlenici u tom slučaju korisiti preostale dane godišnjeg odmora, nakon čega ćemo shodno razvoju situacije i mjerama Vlade, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

3. Kakav je Vaš plan po pitanju upravljanja uposlenicima?

Dodatni cilj je bio osigurati stabilno poslovanje kojim ćemo obezbijediti održiva radna mjesta u BiH.  Činjenica je da ćemo u određenim fabrikama usljed nedostatka narudžbi razmatrati i optimiranje broja zaposlenika, ali ovdje govorimo o minimalnom broju u odnosu na ukupan broj zaposlenih u Prevent Gruapciji. Uprava je donijela i srednjoročne mjere ušteda, sve u cilju zadržavanje što većeg broja zaposlenika na svim našim lokacijama.

4. Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme u Vašoj grani industrije ili kompaniji općenito?

Trenutno smo sve kapacitete koji imaju preduvjete za to preusmjerili u proizvodnju zaštitne opreme, što je još jedna potvrda snage Prevent Grupacije i naše mogućnosti prilagođavanja u vrlo kratkom roku. U stalnom smo u kontaktu sa zdravstvenim ustanovama i kupcima sa kojima blisko sarađujemo kako bi adekvatno prilagodili proizvodne procese u cilju razvoja novih proizvoda i što bržeg djelovanja u novonastaloj situaciji.

S obzirom da se situacija sa pandemijom stalno mijenja, nastavljamo pratiti tržište i u ovom momentu ne možemo detaljnije govoriti o dugoročnim planovima.

5. Koju poruku biste poslali BH i regionalnoj ekonomskoj javnosti?

Bosna i Hercegovina značajno kasni sa  reakcijom na ekonomske posljedice koje izaziva pandemija COVID-19.  Nažalost, mi još uvijek nemamo jasan paket ekonomskih mjera koje će biti preduzete kako bi privredni subjekti lakše prevazišli udar na poslovanje, dok su države u regionu već odavno jasno  komunicirale set mjera i vrijednost paketa pomoći, te se isti primjenjuje već od marta, kada je i počeo ekonomski dio ove globalne krize. Istovremeno, podaci Poreske Uprave FBiH pokazuju da je više od 15.000 osoba ostalo bez posla u drugoj polovini marta što je dodatni alarm za Vladu da hitno donese mjere i sačuva radna mjesta.

6. Želite li dodatno nešto poručiti?

Osim što dnevno uzima na hiljade života, pandemija koronavirusa ima ogromne posljedice na globalnu ekonomiju što naravno direktno utiče i na poslovanje kompanija u BiH. Izvjesno da će ova situacija značajno uticati na ukupnu ekonomsku sliku BiH, te će veliki broj privrednih društava privremeno prestati sa radom. Međutim, pored svega navedenog, želim posebno istaći  doprinos i potencijal domaćih kompanija koje vlastitim resursima i ekspertizama pomažu građanima i institucijama u ovim izazovnim vremenima.  Svako u svom segmentu pokazao je snagu i u ovom teškom momentu, te se želim još jednom zahvaliti našim zaposlenicima koji su vrlo brzo svoje vještine preusmjerili u proizvodnju zaštitne opreme i vrijedno rade kako bi isporučili maske i drugu zaštitnu opremu u cijeloj BiH.

Ažurirane informacije na ovu temu možete da pratite u našem uvodnom tekstu u okviru kampanje “IZAĐIMO JAČI” na linku.