Amazonova strategije skladištenja pomoću Kiva robota

Amazon koristi veoma uredan i izvanredan način skladištenja svojih materijala pomoću robota. Ovi roboti su inače poznati kao Kiva-e, iako je Kiva ime kompanije koja ih je originalno proizvela. Amazon ih naziva Amazon Robotics. U ovom članku detaljno ću obraditi dizajn njihovog skladišta i kako koriste Kiva robote da upravljaju svojim inventarom.


Uvod

U prošlom nizu članaka, opisao sam kako rade Amazon Fulfillment Centri. Ispod je prikazan tok materijala i informacija u Amazonovom Fulfillment Centru.

Smatram da su njihovi roboti su odlična tema. Pričao sam mnogo o Kiva robotima u svojim prošlim postovima; kako funkcionišu, kako rade proces odlaganja i proces kupljenja. Uopšteno, ovi roboti podignu čitavu policu, donesu policu (nazivaju ih „pod“) na odlaganje ili kupljenje, gdje je neki artikal dodan ili oduzet, i onda ga vraćaju nazad u skladište. Ispod je prikazan kratki video Amazonovog newsroom-a koji pokazuje robote kako se kreću i još jedan video koji pokazuje proces kupljenja.

Strategije skladištenja s Kiva robotima

Gledajući ovo navelo me na razmišljanje šta je to dobra strategija skladištenja za ove police? Jedan od ciljeva Amazona je da stane što više materijala u njihove magacine. Ako je ovo njihov jedini cilj, onda bi trebali da postave što je više polica moguće. Na slici ispod je prikaz ptičijieg pogleda. Ovaj princip predstavlja najveći kapacitet i iskorištava 100% prostora. Ipak, nedostaci su očiti: ne možeš doći do onoga što želiš bez da pomjeriš sve okolo. Kada bi se ovo radilo u realnosti, moglo bi se iskoristiti oko 80% do 90% prostora, dok bi se ostatak prostora koristio za pomijeranje stvari okolo. Veći procenat znači više vremena potrebnog za pomijeranje i obrnuto.

Idemo pogledati drugu opciju. Ovo je inspirisano magacinom koji ima vrlo dobar pristup materijalima koristeći 2 puta za prohod. U zavisnosti od količine puteva koji se križaju, ovo će iskoristiti oko 25% do 50% prostora. Ovaj primjer pokazuje 13 polica između križajući puteva koji iskorištava 43% prostora.

 

Ipak, većina magacina nemaju dvije linije prohoda između polica. Umjesto toga imaju jednu liniju između. U ovom slučaju prostor korišten za skladištenje bi bio između 44% i 66% u ovisnosti od broja ukrštenih puteva.

Primjer na slici ispod pokazuje ukrštene puteve između polica gdje iskorištenost prostora iznosi 58%.

Ako imate samo par viljuškara, ovo ne bi bila prikladna opcija za vas. Ali sa stotinama Kiva robota koji se kreću u prostoru jednog magacina vjerovatno bi morali da dizajnirate puteve za kretanje.

Pa kako Amazon regulište svoja skladišta? Odgovor me malo iznenadio, ali pogledajte isječke iz Amazon videa u vidu slika ispod navedenih.

Pregled poda Amazone Kiva

Amazon raspoređuje svoje police u grupe sa jednosmjernim putevima u sredini. Većina ovih grupa su 3x6, 4x7, 4x6 i 4x7 grupe, sa ponekim potpornim stubovima između. Rezultat je iskorištavanje prostora od oko 64% do 70%, značajno više nego bilo koja druga opcija spomenuta gore. Ovaj raspored predstavlja mali izazov kako da se polica izuče iz grupe ali ipak je izvodljivo i funkcioniše. Također, treba obratit pažnju da su linije prohoda ravne od početka do kraja. Ovo je vjerovatno radi obezbjeđenja boljeg ubrzanja i da smanji šanse ispadanja nekog artikla tokom transporta.

Postoje isto i grupe 3x4 i 4x4 bliže mjestu kupljenja, kao i  2x7, 2x6 i 2x3 grupe. One izgledaju kao skladišne police koje čuvaju češće tražene dijelove iako Amazon vrijedi za potpuno nasumično skladište. Ionako možete da čuvate češće korištene artikle na krajevima grupa. Ovi magacini imaju i saobraćajni prostor za kretanje robota između skladišta i mjesta odlaganja i kupljenja. Za poređenje, Alibaba i njihovi slični Quicktron roboti koriste većinom grupe 2x5 i 2x6, izbjegavajući bilo kakve izazove tokom transporta jer je svaka polica direktno pristupačna.

Na kraju, korištenje ovih robota daje Amazonu prostor za skladištenje od oko 65% (uzimajući u obzir neke od prostora za transport, ali isključujući saobraćajnice prema mjestu odlaganja i kupljenja). Ovo je mnogo bolje nego njihovo manuelno skladište prikazano ispod. Za manuelna skladišta iskorištenost prostora je većinom manja od 60%. Ovih 5% ne zvuči kao nešto ali za Amazon koji ima oko 175 fulfillment centara, ovo je jednako kao 8 fulfillment centara (iako samo neki od njih koriste robote, a većina ih manuelno odlaže i kupi).

Dizajn polica

Amazonov Kiva sistem skladišti inventar u police. Ove police su jednostavne metalne strukture sa ladicama na sve 4 strane. Imaju kvadratnu bazu od 1m x 1m. Ove baze ih čine jednostavnijim za stavljanje u bilo kojem pravcu. Negdje su između 180 i 240 cm visoke.

Imaju različite vrste polica (uključujući neke za teške artikle), ali sve imaju metalnu superstrukturu. Neke police imaju kartonske ladice, ali najčešći tip sa kojim sam se susretao jesu viseće tekstilne ladice. Da, ladice vise sa vrha. Ako gledate sliku, vrlo lako možete prepoznati petlje na vrhu.

Inače imaju opciju skladištenja na sve 4 strane. Dvije suprotne strane imaju mnogo malih ladica preko čitave površine koje nisu duboke. Druge dvije strane imaju dublje ladice ali samo na sredini. Lijeva i desna strana su blokirane ladicama suprotne strane. Duboke ladice su sve istih dimenzija.

Male ladice su različitih dimenzija. Imaju 5 nivoa koji su veoma plitki. Ispod i iznad ima ukupno 3 nivoa ladica koje su malo više. Ima jos jedan nivo na dnu koji je neznantno viši nego drugi nivoi. Ako ste ikada išta učili iz ergonomije, primjetili bi ste da najmanji nivoi imaju najergomoničiniji pristup. Ovo nije slučajnost i Amazon je stavio ove nivoe tako da većina interakcija bude na „adekvatnoj“ visini za operatora. Molim vas ne zaboravite da ima različitih stilova polica sa različitim brojem pretinaca.

 

Prirodno, svaki prorez ima oznaku koju čovjek može pročitati za redove A,B,C.. i kolone 1,2,3. Dodatno, postoji i 2D kod za skeniranje. Za prevenciju ispadanja artikala, elastični remen je povučen na svakom nivou. Ovo je jednostavno zakačeno na tekstilne petlje koji su dijelovi visećih polica. I ovo možete da vidite na slici iznad.

Originalan članak možete pročitati na linku.