Optimizacija skladišnog prostora: 17 taktika koje se mogu koristiti za poboljšanje prostora

  • Autor: Ahmed Dr. Muddassir
  • 2019-07-22 16:53:48

Distributivni centri ili skladišta su stalno suočeni sa izazovima efikasne optimizacije prostora zbog svoje ograničene dostupnosti. Nije novost da upravljanje velikim skladištem može izazvati velike troškove poslovanja. Zbog toga je važno da skladišta ili distributivni centri rade što efikasnije i rade na optimizaciji skladišnog prostora, a to zahtijeva da menadžer skladišta bude inovativan, da ima sveobuhvatno logističko znanje i implementira nove tehnologije.


Cilj je povećati količinu zaliha koja se može uskladištiti, izbjeći troškove iznajmljivanja vanjskog ili trećeg skladišta i osigurati da se zaliha može smjestiti i premjestiti sigurno i učinkovito.

Planiranje skladišta ili planiranje prostora skladišta

Najvažnije je planiranje prostorija skladišta. Planiranje povećava efikasnost, olakšava pravilnu koordinaciju i održava dobru kontrolu. Kada se planira prostor skladišta, prva stvar je pronalaženje odgovarajućeg mjesta. Pri odabiru lokacije, planeri bi trebali znati koliko će kvadrature trebati za skladištenje svoje robe i koliko će prostora biti potrebno.

To obično uključuje vrstu polica koje treba koristiti. Treba uzeti u obzir i druge objekte kao što su toaleti, prostorije za odmor, vodene prskalice, a trebaju se uzeti u obzir i požarni alarmi. Oblik skladišta je također važan. Ovisno o vrsti proizvoda koji će se skladištiti, mora biti dovoljno mjesta za viljuškare ili drugu opremu za utovar, kao i lako pristupačne  dokove za utovar, tako da se proizvod može utovariti i istovariti bez prepreka.

Nadalje, planeri bi trebali poznavati asortiman inventara i poznavati svoje vodilice i ponavljanja kako bi optimizirali skladišni prostor i odabrali ABC analizu.

Optimizacija prostora skladišta

Primarni ciljevi skladišta su korištenje prostora nepovoljnog položaja, omogućavanje najučinkovitijeg rukovanja materijalom, osigurati najekonomičniji način skladištenja u smislu troškova opreme, korištenja prostora, oštećenja materijala, rukovanja radom i operativnom sigurnošću, kao i pružanjem veće fleksibilnosti kako bi se tolerisale promjene u zahtjevima za skladištenje i rukovanje. Što nas dovodi do Paretovog principa koji kaže da 80% aktivnosti u skladištu dolazi od 20% artikala, a ti predmeti su „brzi-pokretači“ unutar skladišta.

Sljedećih 15% aktivnosti dolazi od 30% artikala, koji su „srednji-pokretači“. Konačno, 5% aktivnosti skladišta dolazi od 50% artikala, koji su “sporo-pokretači“. Razumijevanje ovog principa daje upravitelju skladišta uvid u upravljanje zalihama i korištenje prostora čak i kada se javljaju problemi kao što su rastući posao i zastarjeli inventar koji uzrokuje zagušenje. Ne postoji jedan način uspješnog optimiziranja skladišnog prostora, već niz tehnika ili metoda.

Ovdje je 17 taktika koje se mogu koristiti za maksimiziranje skladišnog prostora. 

 1.   Mezanin instalacija

 2.   Smanjenje širine prolaza u području stacionarnog prostora

 3.   Korištenje drvenih okova za palete

 4.   Korištenje nedovoljno iskorištenog prostora

 5.   Analiza dubine skladištenja

 6.   Korištenje vertikalnog prostora

 7.   Analiza prostora odjela

 8.   Prâvo određivanje veličine utora

 9.   Organizacija skladištenja izvan lokacije ili dobavljača

10.   Korištenje unakrsnog spajanja

11.  Suočavanje sa zastarjelim inventarom

12.  Korištenje obnovljenih stalaka

13.  Koristiti automatizovane sisteme za skladištenje i preuzimanje

14.  Upotreba isporuke

15.  Smanjite količinu šifre

16.  Stvorite dodatni prostor za skladištenje

17.  Konsolidacija lokacije

Mezanin instalacija

Jedan od najboljih načina za maksimalno povećanje skladišnog prostora, bez proširenja je ugradnja međuspratova (mezzanine). Ovo može biti malo skuplje, ali lako se instalira i prilično je trajno. Time se omogućava pristup neiskorišćenoj visini skladišnog prostora; vaš skladišni prostor se udvostručuje. U zavisnosti od težine uskladištenih predmeta, međuspratovi se mogu graditi sa materijalima kao što su čelik, drvo ili jači materijal poput betona. Ovo je definitivno jedan od najboljih i drastičnih načina za postizanje optimizacije skladišnog prostora.

Smanjenje širine prolaza u području stacionarnog prostora

Važno je dizajnirati minimalnu širinu koja je potrebna za usklađivanje s opremom za rukovanje bez ugrožavanja radne učinkovitosti. Prostor na podu uglavnom je diktiran prolazima koji drže zalihu. Ako prolazi nisu ispravno optimizirani, to može biti skupo za vaš rad. Uklanjanjem izgubljenog prostora možete povećati broj prolaza i broj paletnih regala, što znači povećan prostor za više zaliha.

Korištenje drvenih okova za palete

Drvene paletne ogrlice vrlo su prikladne, ekonomične, trajne vrste višekratne ambalaže za razne vrste glomaznih, kompaktnih ili trošnih proizvoda. Palete imaju veoma fleksibilnu konstrukciju i omogućavaju optimizaciju skladišnog prostora.

One koje isporučuje Kronus su veoma izdržljive, imaju fleksibilnu konstrukciju, omogućuju optimizaciju skladišnog prostora. Briljantno rješenje za profesionalnu logistiku od pouzdanih proizvođača i dobavljača! Link  

Korištenje nedovoljno iskorištenog prostora

Na vratima za primanje ili otpremu često ima mjesta gdje se mogu postaviti paletni regali puni zaliha, sporo pokretni materijali, ili postavljanje ulaznih ili izlaznih proizvoda koji još nisu obrađeni. To je jednostavan način za postizanje optimizacije skladišnog prostora za sporije pokretne stavke koje se ne moraju često dopunjavati.

Analiza dubine skladištenja

Važno je provjeriti efektivnu upotrebu visine lokacije i također dubinu skladištenja. Preporučuje se razmotriti korištenje dvostrukog dubinskog prostora.

Korištenje vertikalnog prostora

Skladišta nadmašuju upotrebu samo kao sigurno mjesto čuvanja zalihe.

Prema tome, upravljanje njegovim prostorom dopinosi osiguravanju dovoljno prostora za ispunjavanje sve veće potražnje za skladišnim prostorom. Maksimiziranjem skladišnog prostora može se mnogo postići i podizanjem krova, poboljšanjem visine skladišnog prostora. To može dati prostor za dodatne nivoe skladištenja paleta. Stvari koje treba uzeti u obzir prije podizanja krova su inženjerska ograničenja i građevinski propisi, tako da vaša dodatna visina ne postane nezakonita.

Koristiti automatizovane sisteme za skladištenje i preuzimanje

Korištenje automatiziranih sistema za skladištenje i preuzimanje može potpuno ukloniti problem prostora. Automatizovani sistemi za skladištenje sastoje se od niza mehanizama kao što su podizači, transporteri itd. Ovi sistemi smanjuju prostor koji zauzimaju prolazi, maksimalno koristeći prostor i minimizirajući radne potrebe.

Analiza prostora odjela

Često se primjećuje da se opšti prostor, gdje su smještena velika odjeljenja kao što su pakiranje i otpremanje obično ne koristi. Prepoznavanje onih funkcija koje ne zahtijevaju visoke stropove u područjima gdje niže visine slaganja diktiraju jasne visine, omogućit će više prostora za zalihe.

Prâvo određivanje veličine proreza

Usklađivanje veličine i prodaje artikla s odgovarajućim proreza može maximalno povećati iskoristivost kocke proreza. Međutim, imati različite veličina proreza može olakšati taj proces. Ista logika vrijedi i za mjesta na kojima se čuvaju zalihe ili čak višak zaliha.

Organizacija skladištenja izvan lokacije ili dobavljača

Umjesto toga, djelotvorno je koristiti skladište izvan mjesta skladištenja i rezervirati osnovno skladište za ispunjavanje već izvršenih narudžbi, umjesto prenatrpavanja artikala koje nisu kupljeni i koje mogu zauzeti prostor koji bi se mogao koristiti za robu koja će prije biti isporučena.To će vam omogućiti da pojednostavite rad tako da odvojite ukupnu zalihu u grupe kojima se može upravljati i koje se mogu locirati..

Korištenje unakrsnog spajanja

Unakrsno spajanje omogućuje skladištu da minimizira korištenje skladišta primanjem, razvrstavanjem i skeniranjem ulaznih zaliha, a zatim utovarajući tu zalihu na izlazne kamione i vozila bez skladišta između njih. To automatski znači da se zalihe neće nepotrebno pohranjivati između svojih putovanja, te se mogu brzo sortirati i vratiti u lanac distribucije. Iako ova logistička tehnika može biti prilično zahtjevna za rukovanje, ona može učinkovito povećati prostor.

Suočavanje sa zastarjelim inventarom

Zalihe koje nisu proizvele nikakav preokret u određenom vremenskom razdoblju predstavljaju jedan od najvećih izazova za skladište. To se naziva "mrtvim inventarom" i zauzima vrijedan prostor za pohranu.

Glavni cilj menadžera logistike i skladišta za rad s ljudima u planiranju lanca snabdijevanja i korištenje tih 18 strategija ciljanog smanjenja zaliha kako bi se što je moguće manje i što je moguće brže smanjio neželjeni zastarjeli inventar kako bi se izbjegao mrtvi neiskorišteni prostor i pronašao način za optimizaciju skladišnog prostora.

Korištenje obnovljenih stalaka

Stalak je prva stvar koju treba uzeti u obzir za optimizaciju skladišnog prostora. Ali, prije nego što krenemo na rekonstrukciju stalaka, potrebno je uzeti u obzir faktore koji određuju da li će biti dovoljno efikasani da obezbjede neophodan dodatni prostor.Idealan raspored bi imao 10 do 15 cm razmaka između vrha palete i osnovnog dijela grede za viljuškare za lakši rad. Ako vaši stalci imaju više prostora od toga, onda ste pronašli priliku za dodatni prostor itd. 

Korištenje odbačene isporuke

Ako se vaše skladište koristi za skladištenje i otpremu velikih stvari, bilo bi pametno razmisliti o korištenju nekog oblika otpreme kako bi se smanjio inventar i troškovi unutar kompanije. U nekim je kompanijama, također je poznata i kao direktna isporuka, kao jedna od nedovoljno iskorišćenih strategija. S obzirom na to da se većina teretnih i logističkih kompanija sada koristi brodskom isporukom, to je odličan način da se izbjegne skladištenje zaliha i da se direktno isporučuje od dobavljača do kupca postižući optimizaciju skladišnog prostora. Posebno povoljno za izvoznu pošiljku sa Dalekog istoka. 

Smanjite količinu SKU-a (jedinica za čuvanje zaliha)

Uobičajeno je da se skladišta preopterećuju sa previše paleta istog SKU-a (jedinica za čuvanje zaliha) ili paleta sa mnoštvom mix SKU-ova koji usporavaju kupljenje, pakovanje i isporuku. Veliki brendovi sa implementacijom SKU-a postižu bolju ocjenu i performanse iz svog inventara uz racionalizaciju SKU-a, a zatim koriste optimizaciju skladišnog prostora.

Stvorite dodatni prostor za skladištenje

Raspoloživi prostor u tipičnom području za preuzimanja i području transporta obično nije dobro iskorišten. Da bi se stvorio dodatni prostor, moguće je dodati nadzemna skladišta iznad vrata doka koja ne ometaju prijem ili otpremu.

Drugi način za postizanje kratkoročne optimizacije skladišnog prostora je korištenje privremenog kontejnera kao mjesta za skladištenje. Koristio sam ovo nekoliko puta, a tokom vrhunca sezone ili ljetnih zaliha, ova opcija služi jako dobro!

Ujedinjenje lokacija

Ako postoji više lokacija za skladištenje istih artikala, razmislite o njihovom kombiniranju da biste stvorili bolje korištenje optimizacije skladišnog prostora. To se može obaviti tokom procesa odlaganja i kao samostalna funkcija.

Zaključak

Fleksibilnost u upravljanju dugoročnim i kratkoročnim projektom je karakteristika dobrog i efikasnog skladišta. Važno je napomenuti da korištenje bilo koje od ovih metoda optimizacije skladišnog prostora ili kombinacija ovih tehnika može pomoći u poboljšanju njegove učinkovitosti.

Međutim, neophodno je uzeti u obzir da svaki skladišni pogon ima svoj isključivi operativni zahtjev koji se najprije mora riješiti. Svako skladište ima specifične operativne zahtjeve koji se moraju riješiti. Bilo da redizajnirate postojeće skladište ili razvijate novo, važno je da se usredotočite na ravnotežu kako biste osigurali fleksibilnost za buduće poslovne potrebe.

Prevedeno sa:  Scmdojo - link