Uspješno okončana poslovno-stručna konferencija PIT Hercegovina 2020 u Mostaru

Dana 30.01.2020. godine uspješno je završena konferencija PIT Hercegovina 2020 (proizvodnja, industrija, tehnologija) u organizaciji kompanije Targer inžinjering i konsalting i Intera tehnološkog parka.


Konferenciji je prisustvovao veliki broj menadžera uspješnih poslovnih kompanija iz BiH i regije, značajan broj predstavnika iz sektora za ljudske resurse, kao i stučnog kadra iz različitih proizvodnih oblasti. Cilj konferencije bio je predstaviti pozitivan primjer uspješnog poslovanja iz privrednog sektora, ohrabriti druge, na prvom mjestu mlade ljude na isti ili sličan korak, kao i učvrstiti i nadograditi B2B poslovnu mrežu.

Konferenciju su otvorili uvodnim obraćanjem izvršni direktor Intera tehnološkog parka Vedran Šimunović i Tarik Kadrispahic, direktor konsultantske kompanije Targer E&C. Konferenciju je moderirao Kemal H. Balihodžić ispred kompanije UpTrend Marketing Solutions.

"Tajna uspjeha je u ljudima, ali to nije dovoljno. Tajna uspjeha je u dugoročnom planiranju", riječi su Davora Krezića, direktora kompanije Alfa Therm i jednog od osnivača Intera tehnološkog parka. On je još za naš portal dodao: "Trebalo bi uticati na to da se mladi još u startu opredjeljuju da li su za tehniku, medicinu ili za šta su već predodređeni i da se u tom pravcu grade".

O važnosti dijaloga, protoka informacija, kao i samoj komunikaciji unutar jedne kompanije govorio nam je Đorđe Maričić, direktor i konsultant kompanije Maverick Consulting. "Unapređenje procesa proizvodnje će se najbolje uraditi na način da se unaprijedi komunikacija zaposlenih unutar bilo koje kompanije", rekao je u svom izlaganju gospodin Maričić.

Na osnovu vlastitog iskustva i uspješnog poslovanja izlagači su svoje ideje i pozitivna rješenja prezentovali kroz različite teme:

- Komunikacijom do zadovoljstva uposlenika - Đorđe Maričić, Maverick Consulting, Beograd;

- Primjena rješenja umjetne inteligencije u modernom skladišnom poslovanju i transportu - Emir Žunić, Info Studio, Sarajevo BiH;

- Kako privući i zadržati zaposlene uz pomoć brenda poslodavca - Nermana Ajanović, Agencija Posao.ba, Sarajevo;

- Rješenja i proizvodi za automatizaciju proizvodnje - Nadir Durmić, Tipteh, Sarajevo BiH; 

- Da li je Industrija 4.0 moguća bez rješenja za napredno planiranje i terminiranje - Darko Spasojević, M&I Systems, Banja Luka BiH;

- Usluge poslovne podrške Europske poduzetničke mreže - Mladen Kostić, INTERA TP, Mostar, BiH;

  • Inspirativna priča nastanka prve BiH jahte - Denis Kraljević, Derubis Yachts, Vitez, BiH.

 

 

U vremenu kada automatizacija zauzima veoma značajnu ulogu u upravljanju i funkcionisanju društva, neizbježno je bilo dotaći se teme: "Rješenja i proizvodi za automatizaciju proizvodnje" Nadira Durmića, direktora kompanije Tipteh iz Sarajeva, jednog od sponzora PIT Hercegovina kao i prethodne tri PIT konferencije. Gospodin Nadir tvrdi: "Ako želimo biti konkurentni, maksimalno produktivni, i ako želimo da ispunjavamo zahtjeve tržišta, onda je automatizacija nešto što moramo uvoditi u svoje firme. Automatizacija povećava produktivnost, kvalitet samog proizvoda i smanjuje troškove".

Prvu jahtu u Bosni i Hercegovini kao i planove za budućnost predstavio nam je Denis Kraljević, jedan od vlasnika firme Derubis Yachts, iz Viteza. Kraljević je prisutnima vlastitim primjerom dokazao da se inovacija, turd i mukotrpan rad isplate kako u BiH tako i širom svijeta. Iz njegovih usta punom salom Intera tehnološkog parka je odzvanjalo: "Mi se moramo nametnuti kvalitetom, mi smo pametni i snalažljivi". Dodao je između ostalog: "Inovacija i jeste izmišljanje. Ponekad je to na rubu pameti, ali od svega toga se da realizirati nešto. Nemojte računati na strani kapital, jer strani kapital ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu da bi nama donio dobro, već da bi sebe obogatio".

U završnom dijelu konferencije održane su panel diskusije na teme inovativnost i produktivnost. U ovim panel diskusijama su aktivno učestvovali: Tarik Kadrispahić - direktor i konsultant kompanije Targer E&C, Davor Krezić - direktor kompanije Alfa Therm i jedan od osnivača Intera tehnološkog parka, Đorđe Maričić - direktor i konsultant kompanije Maverick Consulting, Robert Ćutuk - dikrektor kompanije Alloy Wheels, Nihad Velagić direktor kompanije Core i Denis Kraljević.

O samoj konferenciji dikrektor kompanije Alloy Wheels, Robert Ćutuk : "Na ovoj konferenciji sam uspostavio komunikaciju sa ljudima koji su u istoj branši, poslovima. Edukativna je u smislu inovativnosti".

Konferencijom PIT Hercegovina okončan je planirani ciklus poslovno-stručnih konferencija za proteklu godinu u organizaciji konsultantske kuće Targer inžinjering i konsalting.